Финансовият министър от новото служебно правителство Асен Василев,  обвини по

...
Финансовият министър от новото служебно правителство Асен Василев,  обвини по
Коментари Харесай

Новият финансов министър обвини старата власт, че не е актуализирала бюджета

Финансовият министър от новото служебно държавно управление Асен Василев,  упрекна по време на предаването на властта предшественика си Кирил Ананиев, че не е подхванал актуализация на бюджета.

Василев изясни, че при бавния ритъм на имунизациите у нас е можело да се планува, че противоепидемичните ограничения няма да могат да отпаднат скоро и надлежно да се възнамерява възобновяване на държавния бюджет. Към момента в България са сложени към 14 ваксини на 100 души население, до момента в който водещите по този индикатор страни са Израел (121), Англия (79), Съединени американски щати (78), Унгария (71) и Сърбия (56).

„ Служебният кабинет ще би трябвало да търси вътрешни запаси “, разяснява Василев.

Както е известно, към края на април бюджетът има остатък от 115,4 млн. лева, главно поради еднократната вноска от 660 млн. лева за концесията на Летище София. Докато приходите в бюджета се резервират почти същите, като през 2020 година, то разноските на страната са се нараснали доста – с 27% на годишна база – поради другите стратегии за подкрепяне на бизнеса и работещите.

Това е и повода Министерството на финансите да чака бюджетен недостиг от 7 милиарда лева към края на 2021 година, с към 1,5 милиарда лева повече от гласувания от Народното събрание през ноември 2020 година

Бившият към този момент министър на финансите Кирил Ананиев разяснява, че оставя добре изпълняващ се бюджет, като посочи, че в края на април той към момента е на остатък. Той укори президента Румен Радев, че е оповестил надали не, че страната е във финансова рецесия и увери, че това не е по този начин. По последни данни на Евростат България е на второ място измежду страните с най-нисък държавен дълг в Европейски Съюз, възлизащ на 25% от Брутният вътрешен продукт. Според дълготрайната прогноза на финансовото министерство този дял ще доближи 30% от Брутният вътрешен продукт към 2023 година поради следствията от рецесията.

Ананиев добави, че всички заплащания, свързани с пандемията, са обезпечени до края на май, а актуализация на бюджета не е препоръчана, тъй като това означавало втори бюджет на отиващ си кабинет и също така сходна процедура не се прави за 3 дни, а е дълъг развой. Ананиев уточни, че служебният кабинет би трябвало да утвърди разноските за идните избори най-късно 55 дни преди тях, което значи, че срокът е понеделник.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР